Halaman

Ahad, 22 Disember 2013

Adakah aku pembawa thalasemia?

Rasanya dah lama sangat Ummi tak update blog kan? Semenjak berbadan dua ni kemalasan mengatasi segalanya. Minggu lepas ummi buat checkup bulananan untuk pregnant. Biasala masalah darah Ummi kena checkup 2 minggu sekali.
Masa jumpa doktor hari tu dia tengok bacaan HB 10.1, MCV 77, MCH 25.3. Dia pon tanyala Ummi dialognya lebih kurang macam ni.

Dr: Mmg awak selalu macam ni ke kalau mengandung hb rendah?
Ummi: mmm memang pon dari ank pertama lg sampai anak ketiga.
Dr: Tapi saya tengok bacaan MCV & MCH rendah ni. Macam ada tak kena je.
Ummi : tak taula Dr agaknya pembawa kot sebabnya anak sulung saya thalesemia carrier.
Dr: ooo ya ke? Habis tu awak ada tak buat screen test darah sebelum ni sapa yang carrier awk atau husband.
Ummi : tak pernah buat Dr.
Dr: Astaghfirullah hal azim ( dengan nada mengucap panjang) awak berani ambil risiko utk anak awak ye. Awak tak tau ke penyakit ini akan mewarisi gent dan risiko kepada future generation awak tu tak boleh nak buat apa dah ini utk generasi awak. Dah mengandung tiga kali tapi tak pernah cek thalesemia dahla ank pertama ceaser berani sungguh awak. Kenapa awak tak cek? ......panjang lebar ceramah Dr.
Ummi:Sebab husband saya tak nak cek saya pon tak cekla. Lagipon saya tak paham sangat apa itu thalasemia dr tak cerita pon masa anak saya disahkan thalasemia carrier tu. Dr bg surat je utk cek darah tp tak cerita apa2 pon jsdi saya ignore ajels. Saya tau pasal penyakit ni pon lepas tanya Mr. Google. Habis tu macamana ni Dr.
Dr: tak boleh jadi ni hari isnin ni awak kena cek darah sebab simpton2 tu ada pada awak, cepat penat,MCV rendah,HB rendah pas tu anemia.
Dr. Ok erk hari isnin ni kena cek darah tak boleh tangguh2 untuk confirmkan thalasemia tu.

Lepas tu Dr pon terangkanlah serba ringkas pasal penyakit thalasemia tu. Katanya sekiranya pembawa + pembawa berkahwin risiko penyakit pada anak adalah
50% =sihat ,
25%=carrier,
25%=pesakit, yang ni kita takut.

Kalau pasangan pembawa + sihat risiko anak adalah
50% = sihat
50%=carrier

Jadi kita nak risiko cucu awak tu naik kepada 50-50 sihat atau pembawa sahaja.

So hari ni terpaksala ummi kena g klinik pagi2 lagi kalau tak jalan orang pon ramaila. Sample tu kena hantar ke HKL.

Khamis, 31 Oktober 2013

Aku kecewa lagi

Semalam aku ada cerita yang frust sebab tak jadi pegi Langkawi sebab hubby induksi kan? Rupanya hari ni aku kecewa lagi.  Kisahnya selepas aku kecewa tak dapat pegi Langkawi tu kakak ipar aku ajakla g jln2 tempat lain sempena cuti Deepavali dan Awal Muharam ni. Awalnya kitaorang plan nak ke Tambun lepas tu terus ke Penang tapi bila pikir takut jalan jem kita orang tukar plan ke Kuantan.

Aku ok je hubby aku lagi la ok maklumla nak test keta yang dia br tukar minggu lepas. Aku dah seronok ni dapat g jalan2 dah terbayang2 ikan,sotong,udang,ketam,keropok dan macam2 lagi seafood depan mata dah meleleh air liur ni.

Sekali masa balik rumah petang semalam hubby aku tanya betul ke kita nak gi jalan2 ni? Aku cakap betul la. Hubby aku pon cakap tau tak kita tak boleh pegi jalan weekend ni abang kena duty. Punyala kecewa aku dengar geram pon ada. Selalu je macam tu tak mampu aku nak senyum dek kecewa sangat.

Hubby aku pon pujukla aku nak buat macamana abang ni tentera kerja dengan orang nak buat macamana kenala terima walaupon pahit. Aku pon cakap yela nak buat macamana dah nasib jadi bini tentera. Sebenarnya walaupun aku cakap iyelah tapi malam tadi aku tidur dalam keadaan merajuk. Aku kecewa lagi asyik tak jadi je planning aku. Aku sertakan sekali duty schedule hubby aku

Keputusan ini sangat berat bagi aku...

Chewah macam sadis sangat kan??? Sebenarnya dah lama aku teringin nak pergi Langkawi. Kebetulan hari tu ada tiket promo firefly ke langkawi tiket untuk kami berempat hanya RM850 sahaja. Murah la kan so aku booking untuk aku 1 family dan kakak ipar aku semua sekali lebih kurang RM1850 untuk 9 orang. Booking masa tu 3 April 2013. Konon suprise tak nak hubby aku tau so aku pon plan la dengan kakak ipar. Tarikh kita orang pergi adalah pada 22 November hingga 24 November 2013. Aku punyala menghitung hari nak pegi sana tak sabar tunggu cuti sekolah bulan Nov ni.

Tup-tup semalam hubby aku dapat memo kena g induksi bermula 6 November sehingga 29 November bermakna tarikh ke Langkawi adalah sama dengan tarikh induksinya. Reaksinya dia tak bagi aku pergi ke Langkawi katanya tak payahla awak pergi nanti menyusahkan orang dahla nak bawa anak kecil awak pula tak sihat sangat tu kalau abang ada tak pe. Apapon dia bagi peluang untuk aku nak pergi ke tak nak sebabnya dah lama aku nak ke sana. Sungguh berat aku nak buat keputusan nak ikut kakak ipar aku atau tak sebabnya kalau aku ikut nanti aku tak larat nak layan kerenah Adam tu kalau tak ikut pulak burn tiket tu. Dahla dah buat semua persiapan untuk kesana bilik pon dah booking. Terkilan sangat.

Last-last dengan berat hati aku cakap dengan kakak ipar aku tak jadi ikut tak pela mungkin ada hikmah disebaliknya. Lepas ni aku tak nak dah rancang awal2 kalau nak g ke Langkawi. Sebenarnya ini dah kali kedua planning ke Langkawi tak jadi. Hari tu dah booking semua tiket flight dan hotel alih-alih kakak ipar aku kena pegi oversea so cancel ini dah kali kedua itu yang aku rasa terkilan sangat. Harap2 lepas ni aku dapatla pegi kesana. Kalau boleh aku tak nak pergi dengan kereta penat... Husband aku pon pujuk katanya nanti anak2 besar kita pegila ke sana sekarang anak2 kecik lagi susah nak jalan. aku pon redhala tak sedap juga kalau pegi hubby aku tak ikut.

Jumaat, 11 Oktober 2013

Adib dan Adam yang kepenatan.

Memandangkan hari ni tak kemana2 kitaorang pegi makab kat Giant Batu Caves je. Adibla orang paling seronok main kat taman. Sekarang ni dua2 dah lentok penat main taman. Fuhhh lega dapat rest jap

Setelah sekian lama menyepi.

Assalamualaikum Apa khabar semua ? Minta maaf byk2 rasanya dah lama Ummi tak update blog ni kan? Bukan apa internet selalu je problem plus virus M jadila blog ni mcm ni tak berupdate. Hari ni boring tak tau nak buat apa brla rajin skit nak update blog. Orang lain suma balik kampung tapi umi kat rumah je tak boleh balik raya kat kampung lagi tahun ni Hubby keje tak pela berkhidmat untuk negara.

Rabu, 28 Ogos 2013

Duit Raya TUDM

Tak sia sia g open house TUDM siap dapat duit raya lagi satu untuk adib satu untuk adam. Bukan senang nak dapat ni. Taun depan datang lagi la

Open House TUDM

Malam ni ummi dijemput untuk hadir open house TUDM. Seronok juga suasana meriah tapi santai. Insya Allah kalau dijemput tahun depan nak join lagi.

Ahad, 25 Ogos 2013

Adam dengan kasut baru rekaan Ummi

Seronok tengok Adam dengan kasut barunya yang direka oleh ummi. Nampaknya Adam suka pakai kasut tu tengokla tidur lena sampai meloponh mulutnya.

Sabtu, 24 Ogos 2013

D.I.Y Baby shoe boy

Semalam sepatutnya ummi pegi kenduri kawan ummi yang dapat menantu tapi terpaksa cancel sebab tiba2 husband kena duty. Sebsb tak ada nak buat apa2 semalam so ummi reka kasut untuk adam. Alhamdulillah cubaan pertama berjaya ngam2 dengan Adam. Inilah dia kasut Adam

Rabu, 21 Ogos 2013

Headband Metallica

Malam tadi berlangsungnya konsert Metallica di Stadium Merdeka tapi Ummi tak pegi pon. Walaupon Ummi tak pergi tapi dapat juga headband Metallica tau. Ada insan yang baik hati iaitu uncle gedek yang kasi kat husband Ummi yang peminat tegar Metallica tu. Sebenarnya hubby teringin juga nak tengok live konsert Metallica malam tadi hubby tapi tak dapat pegi  sebab tak dapat restu isteri. Apapon terima kasih banyak buat uncle gedek yang baik hati tu.

Umur Adam dah setahun

Hari ni genap setahun umur Adam. Tak ada apa yang Ummi harapkan melainkan supaya anak-anak Ummi menjadi anak yang soleh dan hormat kepada ibubapa dan orang tua. Sempena genap umur Adam yang ke setahun Ummi bagila gift yang tak seberapa pada kawan2nya tanda kesyukuran. Yala nak beli kek pon bukanya dia pandai nak tiup lilin takut terjun dalam kek je. Apa pun syukur pada Allah umur Adam dah setahun

Hari Raya ke-3

Hari ni dah raya ketiga baru sempat nak update blog. Hari ni pegi rumah mertua pula di pasir mas. nampak gayanya jalan Machang Kuala Krai macam dah mula sesak.

Sabtu, 3 Ogos 2013

Tak perlu Pemanggang Ajaib

Sebenarnya dah lama Ummi cari beli pemanggang ajaib tapi sampai sekarang masih tak beli lagi. Hari tu borak pasal ikan bakar dgn kawan ofis. Kawan cakap tak payah pakai pemanggang guna je aluminium foil. Oh ya ke? Terus g cari ikan kat Segi dan bakar guna foil. Hasilnya mmm sedap mcam guna pemanggang ajaib juga.

Khamis, 1 Ogos 2013

Bahagiamu Deritaku


Uols pernah tak dengan lagu ni yang dinyanyikan oleh Hafiz Af tu. Setiap kali Ummi dengar lagu ni mesti Ummi teringat kisah lama. Macam lagu ni ditujukan untuk Ummi je. Bila dengar lagu ni hati jadi sayu je mesti kenangan tu datang balik .Lama buang masa last-last dipermainkan. Wahh jiwang juga Ummi ni ye tapi itu kisah lama yang dah masuk muzium sekarang ni Ummi kena hargai dan syukuri apa yang telah sah dan halal menjadi milik Ummi. Ummi bahagia dengan keadaan sekarang.Ada pepatah yang mengatakan tak semestinya akan merasa bahagia apabila kita memiliki sesuatu yang kita sangat harapkan apabila kita memilikinya nanti. Sebagai contoh kita sangat mengharapkan seseorang itu menjadi pasangan hidup kita kerana handsome atau kaya walhal orang tersebut sikit pon tak ada perasaan pada kita adakah kita rasa bahagia bila berkahwin dengan pasangan yang langsung tak ambil endah pasal kita. Oleh itu sama-samala kita hayati lagu ini ye.

Lirik Bahagiamu Deritaku oleh Hafiz

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu
Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya

[*] Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

[**] Tinggalkan ku perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka
Dia membawa jantungku bersamamu
Repeat [*] & [**]
Bersamamu…
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka
Dia membawa jantungku bersamamu


Cabaran-cabaran semasa menjahit

Antara cabaran-cabaran yang dihadapi semasa menjahit adalah Adam suka duduk atas kain. Masa ni dah pukul 2 pagi tau. Sabor ajela. Dodoi punya dodoi tak nak tido juga alih-alih Ummi yang tidor.

Misi menjahit telah bermula

Misi menjahit telah bermula . Baju pertama yang dijahit adalah baju Adam. Dalam keadaan yang penuh mencabar tu siapla baju Adam sepasang Adib belum lagi. Insya Allah minggu ni baju Adib siap.

Tudung ala Fareeda

Malam tadi Ummi g booth adik kat Maju Junction dalam pukul 10.00 mlm kot orang punyala ramai . Mula nak beli tudung 3layer untuk raya tapi bila adik dah tunjuk tudung terbaru ala Fareeda tu terus amik dua. Hajat dihati nak buat raya tapi tak sabarla pulak terus pakai gi keje hari. Cantik tak kak ton?

Rabu, 31 Julai 2013

Bila ngantuk tahap gaban


Mmmmh uwahh ngantoknya lambatnya nak rehat stress ngantok tahap gaban ni. Mmmm macam nila agaknya perasaan orang yang tengah ngantok kan? dalam hati dan perasaan ingat nak tido je kan? Macam sama je dengan Ummi . Jangan tak tau dalam keadaan macam ni pernah ada orang tersengguk kat meja sampai terhantuk tapi tak sampai hatila pula nak siar gambar nye. Dahla puasa kalau tak puasa bolehla pekena kopi ke apa ke.  Tiba-tiba je teringat kat kopi panas.  Mmmmm sedapnya slurrrrrppp.....




                                                  


Bila Adam mula lasak

Sejak Adam mula lasak ni rumah Ummi dah macam tongkang pecah barang2 hiasan dah tak boleh nak berhias macam dulu. Pantang nampak barang mesti panjat contohnya macam tutup saji ni. Siap panjat dan golek2 punggung lagi atas tu kita yang risau takut jatuh.

Salah satu sebab lama tak update blog

Rasanya bulan puasa ni jarang Ummi update blog salah satu sebabnya adalah sentiasa dilanda sindrom mengantuk. Bukannya apa akhir-akhir ni ummi senang sangat senang tidor tak ade masalah Insomnia yang selalu dialami oleh orang lain. Mungkin sebab tidor lambat bangun awal kot. Dapat tidor macam dalam gambar tu pon jadila ye kalau dah penat. he he he


Misi menjahit baju telah bermula

Assalamualaikum. Minta maafla banyak2 dah lama update entry. Sibuk dengan misi menjahit. Kononya nak jahit sendiri baju melayu Adib & Adam & suami. Untuk Ummi dah ada tapi sehelai je ingat nak tambah lagi sepasang tapi tak taula sempat ke tak. Kain untuk buat baju dah beli kat KAMDAR hari tu.Dah siap Ummi share ye.

Jumaat, 26 Julai 2013

Rezeki pulut kuning

Ummi baru je balik dari Jalan TAR konon2 beli barang- untuk menjahit. Umat manusia punyala ramai sampai berselisih bahu nak berjalan. Hari ni g dengan LRT je. Sampai je opis tengah2 penat tiba2 ada orang  bagi pulut kuning. Dah dapat pulut tu hilang segala penat jalan kaki g KL tadi.

Selasa, 23 Julai 2013

Mesin jahit kesayanganku merajuk

Tak lama lagi umat islam dah nak raya. Masing-masing sibuk dengan persiapan raya. Ada yang sibuk buat kuih ada yang sibuk menjahit. Ummi pun tumpang bizi juga la mencari kawan lama iaitu mesin jahit. Sebenarnya mesin jahit ni dah lama Ummi beli tapi dah lama tak amik kesah sian dia dah lama terbiar. Entah kenapa semenjak dua menjak ni rasa macam nak menjahit la pula. Ingatkan orang je merajuk rupanya mesin jahit pon merajuk.  Baru je Ummi nak test dah tak mau jalan dia asyik benang putus je. Masa bawa gi repair hari tu mekanik kedai singer cakap mesin ni bukan rosak tapi lama tak guna sebab tu jadi macam tu. Lepas bayar RM60 untuk service baru la mesin tu boleh guna. baru Ummi tau rupanya mesin jahit pon kena service macam kereta juga kalau tak jadi jem.

Dugaan Hari ke-15 Ramadhan

Hari ni konon-konon bangun awal hari ni untuk sahur sekali masa tengah panaskan nasi & goreng telur gas habis daaa... Kesian kita orang mkn telur mata dengan kicap je. Nasib baik ada serunding adala juga lauk lain

Bubur Lambok Cheras

Sedar tak sedar hari ni dah hari ke-14 kita berpuasa. Kat ofis Ummi hari ni ada program mengacau bubur lambuk beramai2. So dapatla kita orang merasa bubur lambok walaupun bukan dari kampong baru. Syukurla orang panggil bubur lambok juga ye dak? Memandangkan Ummi hanya tolong menyibuk je tapi langsung tak tolong so dapatla sebungkus je. okla dapat juga merasa bolehla buat berbuka hari ni.

Isnin, 22 Julai 2013

Bila bajet ciput

Memandangkan tak lama lg nak raya semua orang sibuk nak cari baju baru yang dah tempah tu okla selamat. Bagi yang bajet lebih + body cantik tak de masalah pegi je butik sarung je. Tapi bagi Ummi yang bajet ciput ni manala mampu nak g butik. So alternatifnya jahitla sendiri. Sebenarnya Ummi dah tempah baju raya tapi sepasang je mana cukup. Hajatnya nak jahit sendiri yang extra tu. Sekarang ni ada kain tapi tak ada tukang jahit. Google punya google jumpala cara jahitan baju yang berkenan dihati iaitu baju kurung moden. Ewah2 semangat je nak jahit baju sendiri. Apa pon dah jadi baju nanti ummi share ye kalau takde dlm blog ummi tu tandanya tak jadi baju la ye. He he

Sabtu, 20 Julai 2013

Kerabu sare

Inilah menu utama untuk kami berbuka pada hari ke-11. Syukur dapat juga makan menu kelate terutamanya kerabu sare. Menu ni tak miss hari-hari mesti beli. Mmm sedap mesti cuba

Ahad, 7 Julai 2013

Oooh selesanya

selepas beberapa kali meronta tak nak di pegang akhirnya Adam jumpa tempat yang paling selesa. Ok Adam disini jangan sesiapa nak ganggu ok.

Selasa, 25 Jun 2013

syukur Alhamdulillah

Syukur pada Allah akhirnya hujan turun. Patutla cuaca gelap je mcm dah malam rupanya nak hujan. Harap2 jerebu berkurang la ye.

Isnin, 24 Jun 2013

Ye ye Ummi dapat hadiah dari M.Zul


Hari tu Ummi ada jawab teka teki yang dikelolakan oleh M. Zul fadly Othman
 


Ummi cuba nasib jawab tapi betul jawapan ummi bagi. Hari ni ummi dah dapat hadiah jawab teka-teki tu. Hadiahnya adalah.... jeng..jeng seperti di bawah..







Khamis, 20 Jun 2013

Syukur Adam Dah Sihat

Hari ni genap 3 hari Adam kat Hospital. Syukur adam dah sihat, dah boleh main2. Alhamdulillah hari ni dah boleh discaj. Yuhu dah boleh balik rumah. Tak ada sesiapa pon yang seronok tidur di hospital.

Menu Hospital

Bila dok spital inila menu yang dihidangkan untuk pesakit dan penjaga kanak-kanak. Walaupun menunya takla spesel mana bak hotel 5 bintang tapi kita kena bersyukur kerana masih ada selera untuk menjamah makananan tersebut. Bayangkan kalau Allah tarik selera kita masa tu bawala pegi makan kat restoran 7 bintang sekali pon mesti tak ada selera nak makan. Apa pun Ummi sangat bersyukur kerana masih menjadi warga sihat.

Adam rindu kat abang long

Tak sangka budak kecil macam adam pun tau rindu kat abang dia. Nampak je abang long adib terus lompat2 senyum. Abang long pon rindu juga dengan adiknya. Bila abang long dah dekat terus adam baring atas riba abang long sambil nyusu abang long pon tahan je. Sweet sangat.

Adam dah sihat

syukur alhamdulillah adam dah sihat dah stat main

Rabu, 19 Jun 2013

Darah Adam tercemar

Pukul 8pagi tadi Doktor ambil darah Adam. Mulanya terus nak buat line untuk masukkan antibiotik tapi disebabkan adam meronta-ronta lebih kuat dari nurse tak jadi pasang line. Doktor sahkan darah adam ada menunjukkan tanda-tanda jangkitan.

Selasa, 18 Jun 2013

Sah Adam masuk wad

Semalam amik cuti jaga adam. Nasib baik tak hantar nursery demam tak kebah-kebah walaupun dah bagi ubat. Tak nak main langsung. Malam tu ummi tengok Adam sangat gelisah suma tak kena menonggeng,meniarap ,telentang macam2 tapi tak boleh tidur sian sangat. Lebih kurang pukul 12.30 mlm ummi bawa adam ke HKL cek suhu 39.8 °c. Dr suruh xray rupanya ada jangkitan di paru-paru. Lepas tu terpaksala kena tahan wad. Pukul 5 pagi baru dapat katil. Bayangkan semalaman adam tak tidur.

Isnin, 17 Jun 2013

Adam demam lagi

Sian adam demam lagi hari ni. Bangun pagi tadi ummi tengok badan adam panas pas tu bagi ubat okla kedian ummi g keje macam biasa. Call baby sitter ktnya badan panas tapi dah bagi ubat. Balik rumah ummi tengok adam dah lembik tak buka mata. Terus gi klinik suhu badan 39. Dr terus masukkan ubat ikut bontot & cairkan kahak. Baru lega bila ummi tengok adam dah mula.buka mata & senyum

Ahad, 16 Jun 2013

Cium ketiak suami rawat tekanan

Saja nak kongsi, tadi ummi ada terbaca artical dalam BH cium ketiak suami mampu merawat tekanan. Ho ho seronokla kaum lelaki tu.... Boleh rawat tekanan isteri dengan bau ketiak tak pskai duit. Bagi isteri- isteri tu apa lagi ciumla ketiak suami tu banyak-banyak nanti dapat pahala. Tapi bagi ummi ubat stress yang paling mujarab bagi wanita adalah bercuti dan shopping. Jangan mare ye encik suami.

Happy father's day

Selamat hari bapa untuk suamiku. Hari ummi belanja mee sizzling je menu kegemaran suami. Semoga menjadi suami yang soleh dan bertanggungjawab